​Modernizarea începe cu noi


 
 
Vorbeam recent, într-un interviu, despre motivele pentru care cetăţenii şi-au pierdut încrederea în clasa politică, de ce nu mai cred nici în aşa-zişi „noi” politicieni care aspiră la statutul de eroi ai naţiunii. Oamenii au ajuns să respingă tot ce ţine de clasa politică şi le dau dreptate. După 25 de ani de independenţă, sistemul actual de partide şi-a atins limitele, e depăşit, nu mai corespunde nici aşteptărilor populaţiei, nici nevoilor de dezvoltare a ţării. La fel ca instituţiile statului, clasa politică are nevoie de o schimbare profundă, dar nu una în care partidele îşi cosmetizează imaginea sau scot în faţă figuri noi, ci una în care partidele încep sa facă o politică ce are la bază realităţile din ţară şi nu şabloanele prăfuite după care s-a activat mulţi ani.
 
 
Am în faţă datele recente ale unor sondaje de opinie despre motivele pentru care oamenii şi-au pierdut încrederea în politicieni. Oricum le-ai analiza, un lucru apare peste tot – dezamăgirea! Oamenii înţeleg că nu se pot face minuni într-o ţară cu un buget ca al nostru, sunt informaţi, sunt realişti, însă faptul că au fost minţiţi şi, în mod repetat, înşelaţi în aşteptări, i-a afectat mult prea tare şi pe termen lung. Pentru a repara asta, politicienii trebuie să coboare înapoi în popor, cei care au minţit să-şi ia palme meritate după ceafă, apoi să o ia de la capăt, de data aceasta pe acelaşi drum cu oamenii, fără aroganţă şi superioritate, fără amăgiri.
 
Populismul, falsitatea şi incompetenţa au îmbolnăvit clasa politică. Eu încă am avantajul că pot să privesc cu un ochi din afară la ce se întâmplă în politică: nu avem dezbateri de idei, ci manifestarea unor frustrări şi lupte de orgoliu, între oamenii de rând şi politicieni există o prăpastie adâncă, întreaga competiţie politică se dă pe o scenă falsă, unde „starurile” politice se împing să prindă un loc cât mai în faţă, dar în orbirea reflectoarelor nu mai văd că din tribune oamenii au plecat demult, iar show-ul pe care îl fac ei nu mai are spectatori. Poate greşesc, dar eu cred că politica nu trebuie să fie practicată după modelul unei scene cu spectatori, politicienii trebuie să revină între oameni, să vorbească mai puţin, să asculte şi să acţioneze mai mult.  
 
Clasa politică are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională. Toate partidele trebuie să facă schimbări şi să se adapteze mai bine la realitate, la ceea ce vor oamenii. Inclusiv partidele nou apărute, cele cu pretenţii că ar reprezenta „noul val”, dar care sunt fie sateliţi ai unor partide vechi, fie nişte construcţii hidoase ale unor grupări de interese străine cetăţenilor sau chiar ţării.
 
Ceea ce cred că lipseşte tuturor partidelor din Moldova este adaptarea la agenda reală a oamenilor. Eu consider că acest lucru e posibil şi îmi doresc ca reforma clasei politice să o începem chiar cu PDM, să dăm primul exemplu de partid care a fost capabil să se modernizeze punând la bază ceea ce vor oamenii de la politicieni, să spargă acest model învechit de a face politică, după care funcţionează toate formaţiunile politice din Moldova. Noi avem cea mai mare şansă să reuşim, pentru că avem echipă bună, solidară, bine organizată, structuri teritoriale puternice. Sunt sigur că după ce vom reuşi, ne vor urma multe alte partide, iar perspectiva asta mă mobilizează şi mai tare.
 
În ultima perioadă am avut mai multe discuţii cu colegii din PDM pe această temă şi le-am propus să demarăm o amplă campanie de consultări cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu politologi din ţară şi din străinătate, cu importante personalităţi naţionale şi internaţionale, astfel încât să construim împreună o platformă şi o viziune politică adaptată realităţilor pe care le trăim, situaţiei în care se află Moldova şi nevoilor pe care le au cetăţenii.
 
Timp de mai multe luni, ne vom deplasa în toată ţara, vom discuta cu oamenii, vom analiza dorinţele lor, vom căuta împreună căi de materializare a acestor dorinţe în instrumente politice noi, vom implica specialişti străini cu experienţă în dezvoltarea unor partide moderne, reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât până la finalul anului să putem veni în faţa oamenilor cu o abordare politică avansată, calitativ nouă, în care ei să se regăsească. Cum va arăta această abordare, cum vom face politică mai departe, e devreme de spus, concluziile le tragem după ce vom avea aceste consultări largi. 
 
Dacă vom reuşi ca în paralel cu reformele care se lansează în zona instituţională, să venim şi cu un nou mod de a face politică, şansele ca Moldova să se modernizeze cu adevărat şi să înceapă o dezvoltare pe termen lung sunt foarte mari.
 
Pe parcursul consultărilor şi acţiunilor pe care le vom face în cadrul acestui proiect important, voi reveni cu diferite comunicări de la dezbaterile care vor avea loc. Am încrederea că suntem pe calea corectă şi vom avea susţinerea cetăţenilor şi a tuturor celor interesaţi de o politică mai calitativă în Republica Moldova.
 
Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate