Vlad Plahotniuc: 2017 a fost un an de creştere pentru Republica Moldova

22 Martie 2018

Interviu cu Vlad PLAHOTNIUC, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, acordat portalului informaţional Tribuna.md

Domnule Plahotniuc, cum a fost anul 2017 pentru guvernare şi pentru PDM? Ce aţi pune în coloana realizărilor şi ce aţi dori să reţină oamenii despre anul care se încheie?

Esenţial e să privim cu toţii în mod obiectiv şi să vedem, că 2017 a fost un an de creştere pentru Republica Moldova. Vorbesc în primul rând despre creşterea economiei, dar şi despre creşterea încrederii oamenilor, că Guvernul lucrează consecvent pentru ei, chiar dacă încă mai sunt multe de făcut până ca efectele pozitive să fie simţite mai consistent de către cetăţeni.

Economia naţională a crescut cu circa 4% în 2017, iar acest rezultat bun s-a reflectat direct în creşterea veniturilor oamenilor. Salariile au crescut cu circa 11% (e vorba de media salariilor, din sectorul de stat şi cel privat), pensiile au fost indexate cu 10% şi, de asemenea s-au majorat diverse categorii de indemnizaţii şi forme de sprijin (indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, bursele pentru studenţi, indemnizaţiile pentru medicii şi cadrele medicale care merg să lucreze la sate). Creşterea economică a însemnat şi deschiderea de noi întreprinderi şi crearea de noi locuri de muncă. Investitorii străini au continuat să vină, văzând că partenerii de dezvoltare au încredere în evoluţiile din Moldova, dar şi în măsurile pro-business luate de către guvernare.

Dar ceea ce aş dori să ştie oamenii în primul rând este că guvernarea a început să lucreze serios la o schimbare de atitudine, la o implicare mai directă în problemele lor. Rezultatele se vor vedea şi mai clar în anul următor.

Cum apreciaţi activitatea partidului în 2017? Vă întreb asta, pentru că s-a împlinit un an de când aţi fost ales preşedinte al PDM. Cum s-a schimbat PDM în acest an de zile?

Atunci când am fost ales preşedinte al partidului, am promis că PDM va fi mai aproape de oameni şi că va fi un promotor mai decis al modernizării în Moldova. Am avut permanent în vedere aceste două obiective atât prin activitatea de la guvernare, cât şi prin activitatea de partid. Deplasările în teritoriu şi întâlnirile cu cetăţenii au devenit mai frecvente şi mai ample, fiindcă e esenţial să comunicăm mai bine cu oamenii. Am aflat multe lucruri din discuţiile cu ei şi asta a ajutat inclusiv la adoptarea de decizii importante – de exemplu la stoparea închiderii de şcoli, la anularea taxelor pentru formare profesională plătite de către pedagogi, la proiecte de investiţii pentru infrastructură în teritoriu, la debirocratizare prin introducerea ghişeului unic. Oamenii vor ca guvernanţii să fie mai aproape de problemele lor şi, dacă văd acest lucru, ne răsplătesc cu încredere. Dovadă stau şi alegerile locale din acest an. În noiembrie am câştigat alegerile pentru primării în 10 localităţi din 10 (în 7 dintre ele chiar din primul tur), iar pe parcursul anului am înregistrat şi alte victorii locale. Colegii de partid au muncit mult şi îi felicit pentru asta.

Subiectul care a dominat anul din punct de vedere politic a fost introducerea noului sistem de vot pentru Parlament. Sunteţi mulţumit de modificarea legislaţiei prin adoptarea votului mixt? Prin ce anume noul sistem e mai bun decât cel vechi?

Toate sondajele de opinie au arătat, că oamenii îşi doreau o schimbare şi că această schimbare trebuia să includă o componentă de vot direct. Votul pe listă menţinea sistemul politic închis şi partidele departe de cetăţeni. De aceea noi am venit cu iniţiativa schimbării sistemului electoral şi am propus votul uninominal. Am organizat o amplă campanie de informare în favoarea acestui vot şi, vă amintesc, că am strâns peste 800 000 de semnături de la cetăţeni.Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate