Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană - acum mai mult ca oricând

04 Octombrie 2016

În timp ce alegătorii britanici au ales să părăsească Uniunea Europeană, iar politicienii din alte ţări din regiune fac apel pentru organizarea de referendumuri similare, Republica Moldova  îşi doreşte să meargă în direcţia opusă.

Fiind o ţară mică, fără ieşire la mare, pe care Rusia o consideră parte din "vecinătatea sa apropiată" - cu aliatul NATO, România, la vest şi Ucraina la est – Republica Moldova este pregătită şi dornică să adere la UE şi să adopte reforme radicale pentru a asigura stabilitatea şi prosperitatea poporului pe termen lung. De la eradicarea corupţiei, liberalizarea sistemului economic şi consolidarea statului de drept - toate aceste reforme sunt o necesitate, nu un lux.

Noi suntem parte a Europei, atât din punctul de vedere cultural, cât şi cel geografic. Deşi implementarea reformelor economice, politice şi legislative are loc deja de ceva timp, perspectiva aderării la UE ne încurajează să ne dublăm  eforturile.

De ce se străduieşte Republica Moldova din răsputeri să se alăture Uniunii, atunci când mulţi în Europa de Vest şi-au pierdut încrederea în viitorul acesteia? Şi de ce ar trebui Occidentul să continue să sprijine eforturile noastre în această direcţie?
Moldova recunoaşte necesitatea aderării la comunitatea europeană, care este una liberă, prosperă şi paşnică.
 
Pentru unii, integrarea europeană este un ideal de neatins, dar nu şi pentru noi. Moldovenii depun eforturi pentru a construi o democraţie orientată spre occident, cu piaţă liberă, şi sunt în căutarea unei soluţii pentru problema regiunii separatiste transnistrene, care, deşi susţinută de Federaţia Rusă, este recunoscută pe plan internaţional ca parte a ţării noastre. Având în vedere că Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa, cu 30 la sută dintre cetăţenii săi plecaţi la munci peste hotare, noi trebuie să facem mai mult pentru a asigura puterea şi suveranitatea naţiunii noastre.

Pusă în faţa acestor provocări, Moldova recunoaşte necesitatea de a se alătura unei comunităţi europene libere, prospere şi paşnice. Iar Occidentul mizează pe succesul nostru.

Prin construirea unei societăţi libere, bazate pe principiile economiei de piaţă, noi vom oferi un exemplu pentru alte ţări post-comuniste, iar prin soluţionarea conflictului transnistrean, vom crea un model pentru soluţionarea altor "conflicte îngheţate", care sunt prea frecvente în Europa de Est, Balcani şi Asia Centrală.

O mare parte a progreselor realizate de noi ar putea fi puse în pericol la 30 octombrie, atunci când moldovenii vor avea de ales următorul lor preşedinte. Urmează să facem o alegere: să continuăm pe calea progresului sau să susţinem fanaticii pro-ruşi, care pun la îndoială promisiunile unei pieţe libere.

În speranţa de a opri reformele ambiţioase şi de a-şi acoperi urmele, anti-reformatorii au demonstrat de ce sunt în stare - inclusiv prin acuzaţiile aduse mie pentru diverse crime, fără nicio probă. Dar acum nu este vorba despre mine – este vorba de fixarea traiectoriei pe termen lung a Moldovei pe calea europeană.

Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE creşte legăturile comerciale cu Europa şi oferă stimulente practice pentru diversificarea şi modernizarea economiei noastre. Recent am negociat o "foaie de parcurs", care ne va aduce mai aproape de UE şi va asigura angajamentul ţării noastre pentru realizarea unor reforme cuprinzătoare.

Una dintre cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm este corupţia. Aproape 1 miliard de dolari SUA – circa o optime din produsul nostru intern brut – a fost scos fraudulos din băncile noastre majore. Guvernul nostru, condus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), principalul partid de guvernare, se angajează să abordeze această problemă periculoasă. Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau altor fonduri internaţionale, am majorat sancţiunile pentru corupţie şi am obligat funcţionarii publici să dezvăluie sursele lor de venituri şi avere.
Moldova vrea să se alinieze Occidentului. Dar aliaţii noştri europeni trebuie să înţeleagă că noi putem fi pro-occidentali fără a fi anti-ruşi.

De asemenea, noi încurajăm liberalizarea economiei şi crearea unui mediu propice dezvoltării afacerilor. Noi extindem comerţul bilateral cu UE, care în prezent cumpără 62 la sută din exporturile ţării noastre, şi promovăm statul de drept - o condiţie prealabilă pentru creşterea economică - prin consolidarea independenţei sistemului judiciar şi de aplicare a legii.

După cum se reflectă în progresele noastre spre aderarea la UE, Republica Moldova doreşte să se alinieze cu Occidentul. Dar aliaţii noştri europeni trebuie să înţeleagă că noi putem fi pro-occidentali, fără a fi anti-ruşi. Republica Moldova vrea să lucreze cu toţi cetăţenii şi vecinii săi pentru a stabiliza regiunea şi face faţă provocărilor cele mai dificile într-un mod constructiv, transparent şi reciproc satisfăcător.

Primul pas spre o soluţionare paşnică este identificarea unei soluţii durabile pentru problema Transnistriei. Republica Moldova şi Federaţia Rusă trebuie să fie capabile să dezgheţe "conflictului îngheţat" din această regiune separatistă, a cărei "independenţă" nu este recunoscută de către niciun stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În pofida tensiunilor dintre noi, Rusia rămâne al doilea cel mai mare partener comercial al Moldovei după UE. Statele noastre ar trebui să continue să discute modalităţile de a intensifica şi îmbunătăţi relaţiile comerciale. Prietenii noştri occidentali ar trebui să ne susţină în realizarea visului nostru: o democraţie de piaţă liberă, în care se respectă principiile statului de drept, priveşte spre Occident şi este în relaţii paşnice cu vecinii săi.

Articolul în original aici http://www.politico.eu/article/moldova-belongs-in-the-european-union-now-more-than-ever-eu-ascension-russia-nato/
 


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate