Votul uninominal e mai bun pentru Moldova

07 Martie 2017


Încă de la Congresul Partidului Democrat din decembrie 2016, când am fost ales în funcţia de preşedinte al partidului, proiectul meu de bază a fost să apropiem mai mult partidul de oameni, să guvernăm corect şi să dăm rezultatele pe care oamenii să le simtă pozitiv.
 
Am început deja în fiecare săptamână, la sediul Partidului Democrat, să ţinem o şedinţă la care sunt invitaţi deputaţii si miniştrii partidului, alţi miniştri susţinuţi de noi, precum şi alţi colegi care sunt implicaţi în organizarea activităţii partidului. Prin aceste şedinţe noi ne dorim să ne apropiem şi să adaptăm mai bine activitatea partidului la agenda oamenilor şi la nevoile lor.
 
Ne propunem să dinamizăm comunicarea partidului cu cetăţenii inclusiv prin intermediul briefingurilor, care vor avea loc în fiecare luni, imediat dupa sedinţă, la sediul Partidului Democrat. Acestea vor fi susţinute, fie de un reprezentat din conducerea partidului, fie de reprezentanţii noştri în Guvern şi Parlament, în funcţie de temele discutate la şedinţa săptămânală.
 
Reprezentanţii Partidului Democrat vor începe un program mult mai activ de lucru în teritoriu, vor discuta cu oamenii, îi vor asculta şi va trebui ca ei să vină cu soluţii de rezolvare a problemelor cu care cetăţenii se confruntă.
 
Vorbeam tot la congres despre reforma clasei politice şi despre modul în care se face politică în Moldova.
Spuneam atunci că reforma trebuie să le ofere oamenilor posibilitatea să deţină un control real asupra politicienilor, prin participarea lor la luarea deciziilor politice, dar şi la sancţionarea politicienilor care nu-şi fac treaba.
 
Din păcate, în prezent sistemul de alegeri parlamentare arată aşa:
 
 1. Astăzi, majoritatea cetăţenilor nu cunosc oamenii pe care îi votează; ei votează o listă de partid, în mare parte anonimă.
 2. Astăzi, majoritatea cetăţenilor nu au reprezentanţi în organele politice ale statului, deoarece deputaţii sunt aleşi pe alte criterii decât cele de reprezentativitate directă.
 3. Astăzi, majoritatea cetăţenilor au control asupra deputaţilor doar o singură zi la 4 ani, în ziua alegerilor parlamentare. După care, odată aleşi, deputaţii uită de cei care i-au votat, iar cetăţenii trebuie să aştepte din nou 4 ani pentru a-i putea sancţiona doar prin vot. 
 
Nu este corect şi nu este echitabil! Inclusiv din acest motiv avem în politică această prăpastie mare între oameni şi politicieni. 
 
În acest context, astăzi am lansat un proiect important, care sigur va avea efecte pozitive de lungă durată asupra politicii din Republica Moldova. În legatură directă cu necesitatea de reformă a clasei politice, cu dorinţa oamenilor de a avea împreună cu copiii lor un trai mai bun, am decis, în comun cu colegii din Partidul Democrat, să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaţilor în Parlament şi să promovăm în societate şi în forumul legislativ ideea votului uninominal.
 
Prin votul uninominal rezolvăm cateva lucruri foarte importante:
 
Votul uninominal dă posibilitate reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit în Parlament, să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompetente sau unde îşi găsesc un loc comod politicieni care uită de oameni a doua zi după ce au fost votaţi.
 
Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunităţi clare de oameni, să provină dintr-un raion concret. Astfel, raioanele, vor fi reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi, puşi pe lista de la centru, aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni. 
 
Însă, trebuie să înţelegem faptul că doar votul uninominal singur nu rezolvă complet problema în ceea ce priveşte controlul cetăţenilor asupra deputaţilor.
 
În business, de exemplu, dacă angajezi un om care nu-şi face treaba, îl dai afară şi aduci altul mai competent.
Imaginaţi-vă ce ar însemna să stai 4 ani cu angajaţi incompetenţi în companie: ai ajunge foarte rapid la faliment.
 
În politică însă, în actualul sistem electoral, cetăţenii trebuie să stea 4 ani şi să privească neputincioşi cum votul lor a fost neglijat şi ei nu pot face nimic. 
 
Ca urmare, în cadrul Partidului am propus şi discutat soluţia pe care o văd cea mai potrivită, iar colegii au acceptat această idee: vom introduce, pentru prima dată în Republica Moldova, posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu-şi fac datoria.
 
Dacă un deputat ales de cetăţeni direct:
 1. nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat,
 2. a apelat la diferite şmecherii pentru a păcăli electoratul să-l aleagă,
 3. se dovedeşte că este corupt şi se lasă cumpărat de grupuri de interese,
 4. dezamăgeşte oamenii care l-au votat,
 5. nu le respectă votul, ci doar promite şi nu face,
 
atunci cetăţenii nu vor mai aştepta 4 ani să-l sancţioneze, ci îl vor putea demite chiar în timpul mandatului.
 
În acest fel cetăţenii primesc control complet asupra celui pe care îl aleg direct. Ei pun ştampila pe numele lui, nu pe o siglă de partid. Ei îl trimit în Parlament, dar îl pot da afară în timpul mandatului, dacă nu îşi face datoria.
 
Astfel, se pot rezolva o mulţime de probleme, precum cele legate de: incompetenţă, traseism politic, corupţie politică, nerespectarea votului pe care deputatul l-a primit din partea comunităţii.
 
Un alt subiect a fost modul în care putem face ca diaspora să se poată implica mai activ în deciziile care se iau în ţară, să fie si ea direct reprezentată în Parlament.
 
În acest moment, cetăţenii plecaţi în străinătate nu sunt reprezentaţi în forul decizional, nu-şi pot face auzită vocea.
 
Este dificil să-i aducem înapoi acasă, în Moldova, pe cei plecaţi peste hotare, din moment ce ei nu sunt nici măcar reprezentaţi în Parlamentul de acasă.
 
Ca urmare, în iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral, noi vom introduce pentru prima dată în Republica Moldova, posibilitatea ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament, oameni care să provină din diaspora, care să le înţeleagă problemele şi să-i ajute sa le rezolve.
 
Aşadar, prin sistemul de vot uninominal, diaspora, va avea deputaţii săi in Parlament.
 
Ştiu că unii politicieni vor critica această iniţiativă, cu toate avantajele ei, doar pentru că ea este propusă de Plahotniuc! O vor critica, chiar dacă ei prin asta vin împotriva dorinţei oamenilor.
 
Aş vrea să le transmit acestor politicieni următorul mesaj:
 
Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca, prin votul uninominal, cetăţenii să-şi aleagă direct din raion deputaţii, aşa cum aleg ei primarii, şi nu să voteze liste de partid cu oameni pe care deloc nu-i cunosc!
 
Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea, ca prin votul uninominal, să le dea cetăţenilor posibilitatea să vă demită din Parlament, dacă în loc să mergeţi între oameni şi să le rezolvaţi problemele, voi faceţi politică doar prin postări populiste pe Facebook şi vă daţi în spectacol prin studiouri de televiziune!
 
Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea, ca prin votul uninominal, cetăţenii din diaspora să-şi aleagă proprii deputaţi în Parlament din rândurile lor, ca să poată fi auziţi şi ei, si nu doar să fie auziţi, dar şi să-şi rezolve problemele! Asta înseamnă control real a clasei politice, asta propunem noi prin votul uninominal.
 
Înainte de a concepe şi de a prezenta acest proiect, am studiat practica mai multor ţări cu democraţii avansate în ceea ce priveşte implementarea votului uninominal, inclusiv exemplul S.U.A., al Marii Britanii sau cel al Franţei.
 
Dar, în demersul nostru ne-am bazat şi pe sondajele de opinie, care arată că aproape 80 la sută dintre moldoveni susţin trecerea la votul uninominal, că oamenii vor să aibă control asupra deputaţilor pe care îi votează.
 
În 2013 a mai existat o iniţiativă de schimbare a sistemului electoral. Atunci a fost expertizată şi avizată pozitiv de Comisia de la Veneţia, cu doar două menţiuni, care urmau să fie lămurite.
 
În noua iniţiativă, pe care Partidul Democrat o va depune, deja vor fi rezolvate şi acele obiecţii, însă, chiar şi în aceste condiţii, noi o vom trimite din nou spre avizare Comisiei de la Veneţia. Acesta este şi motivul pentru care zilele următoare depunem iniţiativa respectivă în Parlament, pentru că este singura formulă prin care procedural ea poate fi expertizată.
 
Pentru a nu exista speculaţii şi pentru a elimina dezinformarea, această iniţiativă va primi votul final în Parlament DOAR după ce vom avea opinia Comisiei de la Veneţia şi DOAR după ce vom desfaşura consultări publice, inclusiv cu societatea civilă şi partidele politice.
 
De asemenea, noi am analizat mai multe dintre propunerile de îmbunătăţire a codului electoral, formulate de Curtea Constituţională după ultimele alegeri. Pentru unele dintre acestea deja există soluţii, alte imperfecţiuni ar putea fi eliminate odată cu schimbarea sistemului electoral, iar pentru restul va trebui să găsim soluţii în cadrul grupului de lucru format deja la Parlament.
 
Vom derula şi o campanie de informare la nivel naţional, în care, mai întâi, le vom prezenta oamenilor ce înseamnă votul uninominal şi iniţiativa noastră, apoi le vom propune să semneze pentru ea, desigur dacă o consideră oportună.
 
Credem că acest dialog direct cu oamenii este foarte important, pentru că vorbim de o iniţiativă care îi priveşte direct. Aşadar, prin proiectul pe care l-am demarat astăzi vom milita pentru schimbarea sistemului electoral actual în sistemul votului uninominal, din următoarele considerente:
 
 1. În primul rând - Votul uninominal permite ca oamenii să-şi aleagă direct deputaţii pe care îi cunosc în circumscripţii, aşa cum îşi aleg ei primarii, dar nu pe listă de partid cum este acum.
 2. În al doilea rând - Votul uninominal permite ca oamenii să poată să retragă, înainte de termen, mandatul deputaţilor care nu-şi fac datoria şi să aleagă pe alţii în locul lor.
 3.  În al treilea rând - Votul uninominal permite ca cetăţenii din diaspora să-şi voteze deputaţii din rândurile lor, deci diaspora să poată avea deputaţii săi în viitorul Parlament.
 
Toate aceste lucruri le vom face în mod transparent, prin parcurgerea etapelor democratice fireşti şi mai ales prin dialog cu toţi cei care doresc ca Republica Moldova să devină o ţară prosperă şi cu perspectivă. 
 
 
 


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate