V. Plahotniuc vorbeşte despre situaţia din cadrul PCRM

09 Iunie 2014 unimedia.md

Interviu cu Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM, despre acuzaţiile legate de implicarea sa în scandalul din PCRM, despre alegerile care urmează, precum şi despre vizita efectuată în China.

R: Domnule Plahotniuc, chiar şi din China daţi lovituri. Ce le-aţi făcut comuniştilor?
VP: Aş vrea eu să le fac multe, dar las electoratul să se ocupe de ei. Ceea ce pot să vă spun, la prima vedere, pentru că abia de două zile am revenit în ţară şi nu am avut timp să văd tot ce s-a întâmplat, este că excluderea lui Tkaciuk, Petrenco şi Munteanu nu e cel mai bun lucru care trebuia să se întâmple. Asta din punctul nostru de vedere, al PD, şi probabil al partidelor din Coaliţie. O să vă explic de ce. Aceste trei personaje au devenit tot mai influente în PCRM, în special în ultimul an, iar acest lucru s-a văzut în gafele uriaşe pe care le-au făcut comuniştii, eşecuri după eşecuri, revoluţii de catifea şi moţiuni stupide. Eu aş fi preferat un PCRM în care cei trei să rămână la fel de influenţi, asta ar fi fost calea sigură spre distrugerea partidului. Deci cei care se bucură că aceştia au fost eliminaţi, nu iau în calcul un lucru foarte important: Voronin a dat lovitura şi a ieşit întărit din asta, el îşi curăţă strategic partidul şi, din păcate, am senzaţia că nu a făcut altceva decât să şi-l consolideze şi să-şi întărească poziţia în partid.

R: E puţin surprinzător ce spuneţi. Chiar credeţi că PCRM iese întărit?
VP: ‎Intrigile şi tensiunile pe care le-au creat cei trei în partid au slăbit foarte tare PCRM în ultimul timp şi eu sunt sigur că până în alegeri l-ar fi slabit şi mai tare, ar fi început o luptă oarbă pentru listele electorale şi am fi asistat la dezintegrarea partidului. Acum cine să mai lupte cu cine?! Să nu va imaginaţi că Voronin i-a exclus doar pentru că au gura mare şi au făcut prostii, ei au şi pretenţii foarte mari şi era evident că vor pretinde să-şi pună oamenii lor pe lista. Iar lupta asta, dacă ar fi început înainte de alegeri, ar fi slăbit foarte tare PCRM. Eu cred că Voronin nu a făcut altceva decât să profite că cei trei şi-au dezvăluit planurile şi să-i deconecteze la timp, până nu-l deconectau ei.

R‎: Dar cei trei au rămas în partid, pot să lupte şi acum, din interior.
VP: Să lupte cu cine şi cu ce? Să facă o revoluţie de catifea şi în PCRM? Haideţi să fim serioşi, nu uitaţi că Voronin deţine 75 la sută dintr-un vot, alegatorii îl votează pe el, nu PCRM, asta arată foarte clar sondajele, ştim cu toţii. Dacă Voronin merge azi la electorat şi spune că vrea în UE, nu se schimbă mare lucru din opţiunea electoratului comunist pentru el, mâine merge şi le spune să meargă în Uniunea Vamală, merg şi acolo. Dacă Voronin are o astfel de influenţă în ponderea unui vot, Tkaciuk, Petrenco şi Munteanu, nu cred că adună împreună 1 la sută. Deci cine cu cine să se lupte?! Dar haideţi să-i lăsăm să se distrugă între ei, până la urmă e problema lor internă şi nu trebuie opriţi sau deranjaţi.

R: V-am solicitat acest interviu pentru că aţi fost foarte vizat zilele acestea, chiar daca eraţi în China. Tkaciuk şi Petrenco v-au acuzat că dumneavoastră l-aţi fi cumpărat pe Voronin şi oligarhizaţi partidul, vreţi nu vreţi, ei deja vă implică singuri în acest scandal de la ei din partid.
VP: Si ce e nou în astfel de acuzaţii? Ce vi se pare nou când nişte laşi ies şi spun "Plahotniuc a făcut asta", ca să-şi justifice prostiile pe care le fac şi neputinţa? Tkaciuk şi Petrenco nu pe mine m-au vizat, ci au vrut să-l compromită pe Voronin, ca să scape de excludere. Se vede că partidul nu le-a înghiţit schema şi i-a exclus din conducere. Deja sunt atât de uzate schemele astea, încât mă miră că mai apeleaza la ele. Ei şi mai departe vor încerca să sperie electoratul cu astfel de metode şi probabil se vor alege cu o nouă "excludere", de data asta din partea oamenilor şi din politică. Eu n-am nicio problemă, să spună în continuare că Plahotniuc distruge PCRM şi tot ce mai vor, important e că până bat ei din gură noi să câştigăm alegerile. 

R: Şi cum faceţi să le câştigaţi?
VP: Muncim, ne pregătim de campanie electorală, ne pregătim să mergem în faţa oamenilor cu un mesaj clar şi realist, nu cu poveşti frumoase sau cu minciuni, chiar e momentul să nu mergem acum cu promisiuni şi clişee de campanie. Avem realizări pe care să le prezentăm, avem proiecte concrete pentru viitor. Şi, cel mai important, trebuie să fim capabili să le demonstrăm că am învăţat ceva şi că ştim să evităm crizele politice. Eu cred că ultimul an a arătat că putem să facem asta şi putem guverna împreună.

R: Ce relaţii aveţi cu Voronin?
VP: Aceleaşi pe care le aveam şi când a votat pentru demiterea lui Marian Lupu şi chiar impotriva mea. Chiar cu o zi înainte să voteze împotriva noastră am vorbit, dar nu ne-am plâns pe umăr, mi-a spus că votează, iar eu i-am urat succes. Eu inţeleg jocul politic şi nu iau lucrurile emoţional. Punctele noastre de vedere însă sunt foarte diferite, obiectivele noastre sunt diferite, aşa că şi drumurile sunt diferite. Asta nu înseamnă că nu pot vorbi cu un om care are un alt punct de vedere. 

R: Sunteti mulţumit de actualul Guvern şi de modul în care activează Parlamentul?
VP: Mulţumit de activitate nu poţi fi niciodată total, sunt lucruri de îmbunătăţit . Dar eu sunt în primul rând mulţumit de modul în care au început să lucreze instituţiile împreună, in special Guvernul şi Parlamentul, se întrunesc periodic, discută problemele importante, iar asta trebuie să fie un exemplu şi pentru celelalte instituţii. Trebuie să o spunem fără modestie, e şi meritul Coaliţiei, a fiecărui partid în parte. Sigur că încă se pot îmbunătăţi multe lucruri în activitatea noastră, dar e nevoie de timp.

R: Dacă nu v-aţi fi certat atâta în AIE, eraţi mai avansati?
VP: Da, posibil. Dar dacă nu ne-am fi certat atâta în AIE nici nu am fi învăţat vreodată să guvernăm în coaliţie. Haideţi să privim partea plină a păharului. Ştim ce experienţe are Moldova în materie de alianţe politice şi cât de complicat a fost de fiecare dată. Ultimul an însă a fost altfel, se pare că am tras cu toţii învăţăturile necesare.

R: Dacă merge aşa bine totul, în alegeri aţi putea să faceţi un bloc?
VP: Eu nu vă spun nici că vrem, nici că nu vrem. Acest lucru nu s-a discutat, am avut deja chiar opinii publice ale colegilor de coaliţie, care au anunţat că nu vor să meargă în bloc şi nu văd care ar fi sensul unei astfel de discuţii. Acum e important ca fiecare să ne pregătim cât mai bine şi să mergem în alegeri capabili să scoatem un scor bun.

R: Dar un pact de neagresiune se va semna?
VP: Eu cred că suntem oameni maturi şi avem un interes comun, pentru ce ar trebui să ne agresăm în campania electorală? Şi dacă cineva vrea să provoace tensiuni, credeţi că îl va opri o hârtie? Pentru PDM lucrurile sunt clare, adversarul nostru nu este pe dreapta, noi avem o problemă suficient de mare pe stânga, ocupată abuziv de comunişti şi ne vom lupta să creăm o stânga social democrată, de asta are nevoie electoratul de stânga şi de proiecte serioase, acţiuni concrete, nu de demagogie.

R: ‎Vom avea o guvernare de dreapta sau de stânga după alegeri?
VP: Îmi cereţi să vă răspund în locul alegătorilor şi nu vreau să fac asta. Dar acum avem coalitie de dreapta sau de stânga?! Haideţi să vedem cum ajungem mai întâi cu toţii în alegeri, că doar vedeţi că e agitaţie pe scena politică, să mergem la vot şi apoi vedem. Ceea ce îmi doresc, însă, este să avem o guvernare democratică, să mergem mai departe pe drumul asta, pentru că nu avem cum să ne modernizăm altfel şi să le oferim oamenilor un trai mai bun. Evident că vom avea o guvernare de coaliţie si asta e foarte bine, Moldova nu e pregatită să fie guvernată de un singur partid, mai avem nevoie câţiva ani de acest exerciţiu al guvernării în coaliţie, de munca în echipe mai largi. 

R: Sâmbătă, Petro Poroshenko a fost instalat oficial în funcţia de preşedinte al Ucrainei, l-aţi felicitat?
VP: L-am felicitat când s-au anunţat rezultatele, nu am reuşit însă să ne şi vedem, dar o să-l felicit şi personal curând. Eu m-am bucurat tare pentru el, dar şi mai tare pentru Ucraina. Şi asta nu o spun pentru că suntem prieteni, relaţia noastră a început înainte să fim amândoi în politică, o spun pentru că este exact tipul de om de care aveau nevoie ucrainienii, un om puternic, deştept şi patriot. Îl asteaptă o perioadă foarte grea, dar sunt sigur că va face faţă.

R: V-aţi întors din China. Ce aţi făcut acolo? Împrumutăm anumite modele de la comuniştii chinezi?
VP: Am avea tare multe de învăţat de la chinezi şi trebuie să facem tot posibilul să strângem legăturile cu ei. Împreună cu colegii mei, am fost acolo într-o vizită de partid, dar în care ne-am întâlnit şi cu miniştri şi alţi conducători de instituţii importante. Scopul nostru a fost să strângem legăturile cu Partidul Comunist Chinez, dar şi să găsim noi căi de cooperare la nivel instituţional, între Moldova şi China. Am avut întâlniri foarte bune, colegii noştri din Guvern urmează să finalizeze anumite înţelegeri la care am ajuns, după ce le discută desigur cu premierul şi cu colegii din alte ministere. Eu cred că astfel de colaborări, pornite pe linie politică, pot aduce multe beneficii, fie că este vorba de China, Rusia, UE sau alţi parteneri. Atât noi, cât şi colegii din Coaliţie, încercăm să ne utilizăm la maximum colaborările politice pe care le avem în plan extern şi să atragem cât mai multe beneficii pentru Moldova. China poate să ne sprijine enorm, m-am convins şi în această vizită. Rezultatul unei astfel de vizite nu constă în fotografii şi comunicate de presă, ci în rezultatele concrete pe care le poţi obţine ca urmare a întâlnirilor pe care le-ai avut.
R: Cineva scria că China nu e tocmai un model pentru Moldova...
VP: N-am citit, se pot scrie multe. Să întrebaţi persoana respectivă dacă a fost în ultimii ani în China sau măcar la televizor dacă a văzut câte ceva, eu cred că avem multe de învăţat şi de preluat de la chinezi. Iar faptul că în ultimii ani vizitele noastre în China s-au intensificat, inclusiv cele pe linie guvernamentală, este un lucru pozitiv.


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate