Moldova merge pe calea democraţiei şi a reformelor

12 Aprilie 2017

Moldovenii au fost la vot în urmă cu 5 luni şi au ales un preşedinte pro-rus. Acest lucru i-ar putea îngrijora pe americani, dar vestea bună este că partidul pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova (PDM), deţine în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul şi nu are nicio intenţie de a schimba politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei.

De fapt, Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american.

Compania auto Lear Corporation din statul american Michigan este implicată puternic în Republica Moldova. Recent, aceasta a sărbătorit 7 ani de la deschiderea fabricii sale din centrul Moldovei, care realizează huse pentru scaunele maşinilor Ford Mondeo, Toyota Aygo, Peugeot 107 şi Citroen C1. Iar anul trecut guvernul Statelor Unite a oferit asistenţă în valoare de 45 milioane de dolari pentru Moldova.

Este adevărat că Moldova se confruntă cu diverse provocări – în special corupţia şi vulnerabilitatea sistemului bancar. Dar coaliţia guvernamentală, condusă de PDM şi prim-ministrul Pavel Filip, a abordat în mod curajos aceste probleme, promovând reforme politice, economice şi bancare ce întăresc statul de drept, liberalizează economia şi modernizează societatea. De când PDM şi-a asumat responsabilitatea guvernării, în ianuarie 2016, am făcut progrese în eliminarea corupţiei şi suntem angajaţi în readucerea stabilităţii şi a prosperităţii.

Progresele noastre au fost recunoscute de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a aprobat un sprijin de 178,7 milioane de dolari pentru a susţine reformele economice şi financiare ale Moldovei, de către Banca Mondială, care a autorizat un sprijin financiar de 45 milioane de dolari pentru susţinerea eforturilor guvernului nostru şi de către Comisia Europeană, care a alocat 47 milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea stabilităţii economice şi reformarea sistemului nostru bancar.

Cu toate acestea, avem în continuare probleme serioase şi foarte specifice. Moldova are o graniţă de 747 mile (1.200 kilometri) cu Ucraina, care are conflictul binecunoscut cu Moscova în privinţa anexării Crimeii în 2014. Noi, de asemenea, avem un conflict teritorial într-o zonă a Moldovei numită Transnistria, o fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de circa 1.500 de militari ruşi.
Acest lucru creează o situaţie delicată, de care preşedintele pro-rus Igor Dodon ar putea să se folosească pentru a dezbina cetăţenii. Iar Moscova pare dornică să adauge probleme suplimentare, hărţuindu-ne deputaţii în aeroporturile ruseşti, ca parte a campaniei de împiedicare a anchetei moldoveneşti împotriva unor persoane corupte din Rusia care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Statele Unite au fost alături de noi cu răbdare şi hotărâre. Acesta este semnul unui parteneriat legitim. Sprijinul Americii – 1,4 miliarde de dolari în cei 25 de ani de când statele noastre au stabilit relaţii bilaterale – a inclus fonduri nu doar pentru dezvoltarea economică, educaţie, servicii sociale şi de sănătate, dar şi pentru consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a calităţii guvernării.
Moldova a răspuns acestor stimulente şi acestui sprijin continuu prin aprofundarea democraţiei, consolidarea sistemului de justiţie şi liberalizarea economiei şi a societăţii noastre. Acestea sunt angajamentele de bază ale coaliţiei pe care PDM a construit-o pentru a conduce ţara noastră spre Occident.

Aceste lucruri reprezintă, bineînţeles, o sabie cu două tăişuri. Ataşat valorilor democratice, guvernul nostru a organizat alegeri libere şi corecte în noiembrie anul trecut, iar cetăţenii noştri – dezamăgiţi de faptul că democraţia nu a adus beneficii mai rapide şi mai mari – l-au ales pe Dodon în funcţia de preşedinte, funcţie care însă la noi este mai degrabă reprezentativă. Suntem conştienţi de riscul ca un astfel de rezultat să se repete la alegerile parlamentare din 2018, dar suntem hotărâţi să facem până atunci noi progrese pe calea democraţiei.
Cu toate acestea, guvernul nu a oscilat. Ne-am aprofundat angajamentul faţă de cetăţeni pentru a conduce bine Moldova şi ne-am întărit devotamentul pentru libertate şi pentru drumul spre Occident. Solicităm ca partenerii noştri, în special Statele Unite ale Americii, să răspundă în aceeaşi manieră.

Am deschis uşile către investitorii străini. Rata impozitului pe veniturile companiilor - de 12 % - este mai mică decât în România, Rusia, Italia şi Slovacia. Moldova are acorduri cu 48 de state prin care se interzice dubla impozitare a profiturilor firmelor. Vor exista noi oportunităţi de afaceri pe măsură ce vom iniţia privatizări în industrii-cheie precum transportul (inclusiv Air Moldova, compania noastră aeriană naţională), telecomunicaţiile şi tehnologiile informaţionale, dar şi reţelele electrice de distribuţie. Sistemul de justiţie a fost pus în concordanţă cu cele din alte economii de piaţă libere din Europa şi protejează investitorii străini împotriva exproprierilor.

Moldova oferă reglementări speciale şi scutiri de taxe în 9 zone economice libere şi 10 parcuri industriale. Reprezintă o prioritate pentru noi dezvoltarea unor sectoare precum agricultura, industria vinului şi industria agro-alimentară, realizarea de piese auto, îmbrăcămintea, încălţămintea şi dispozitivele electronice. Moldova are un acord aprofundat şi cuprinzător de liber schimb cu Uniunea Europeană şi participă la acorduri comerciale care îi oferă în total acces la mai mult de 800 de milioane de consumatori.

Moldova este o ţară mică, aflată în prima linie a democraţiei. Nu este nici naivă cu privire la dificultăţi şi nici temătoare în legătură cu oportunităţile sale. Cerem partenerilor noştri să înţeleagă, alături de noi, că progresul Moldovei va continua să necesite sprijinul aliaţilor occidentali, care apreciază cât de mult a progresat ţara şi cât de departe ar putea ajunge dacă merge înainte pe acest drum.
 
Articolul în original aici 
 


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate