INTERVIU // Vlad Plahotniuc: „PSRM se joacă de-a referendumurile eşuate, iar opoziţia de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali”

22 Noiembrie 2017

Rezultatele referendumului eşuat din Chişinău ar arăta că „dreapta poate învinge stânga, dacă are un interes comun”, susţine liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAŢIONAL.

Întrebat de ce PDM nu le-a acordat sprijin până acum autorităţilor locale din capitală, promiţând s-o facă abia de-acum încolo, democratul afirmă că acest ajutor „nu a fost cerut”.

​Ce spune liderul PDM despre denunţul depus la Procuratura Generală împotriva sa de către Maia Sandu, despre acuzaţiile killerului Proca, dosarul din România, despre parteneriatul mascat cu socialiştii şi Igor Dodon sau despre remanierile anunţate în Guvern, aflaţi din interviul de mai jos.

Dle Plahotniuc, cum comentaţi rezultatele referendumului de ieri din Chişinău? Sunt voci care spun că, prin acest eşec al referendumului, Partidul Democrat va controla Primăria Chişinău până la alegerile locale…

Haideţi să le luăm pe rând. Mai întâi de toate, trebuie să constatăm că acest referendum nu a fost câştigat în mod real de nimeni, dar avem o înfrângere clară a stângii, în special a socialiştilor care au încercat să preia forţat Primăria. Or, în realitate, o parte din vină pentru cum arată Chişinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează deja de atâta timp activitatea CMC, în diferite feluri. Eu cred că cetăţenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiştilor, iar boicotul anunţat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final.

Fără să fi planificat asta în mod special, dreapta a arătat că poate învinge stânga, dacă are un interes comun. Eu apreciez rezultatul referendumului de ieri ca pe o înfrângere usturătoare a stângii, reprezentată în aceasta situaţie de PSRM, PCRM şi PN, partidele care au îndemnat oamenii să voteze pentru revocarea primarului.

În ceea ce priveşte situaţia de mai departe, trebuie să înţelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deţinut de PL şi PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chişinău. Însă, PDM, prin intermediul guvernării centrale, ar putea să ajute Primăria, indiferent cine o conduce, că avem interimat sau nu, câtă vreme cei din Primărie vor veni cu proiecte concrete care să aducă rezultate pentru cetăţeni.

Adică, aţi fi gata să-l susţineţi şi pe Dorin Chirtoacă, dacă este anulată suspendarea lui?

Am spus că, indiferent cine e primar, dacă vine cu un plan concret de rezolvare a problemelor, vom ajuta. Şi, evident, dacă va fi solicitat sprijinul Guvernului sau al PDM, fiindcă nu ne putem implica fără sa fim solicitaţi în acest sens, poate doar dacă apar situaţii de criză.

Dle Plahotniuc, de ce nu aţi făcut acelaşi lucru până acum, mai ales că eraţi cu liberalii într-o coaliţie la guvernare?

Am făcut-o atunci când ni s-a cerut sprijin, uneori şi fără să ni se ceară, când au fost situaţii de criză. Amintiţi-vă situaţia din aprilie, când am avut acel fenomen meteo, cu ninsori abundente, care a paralizat oraşul. Atunci, Guvernul s-a implicat imediat şi a gestionat acea criză, a sprijinit Primăria, care era depăşită de amploarea fenomenului.

Unul dintre colegii Dvs. afirma recent că suntem într-o „campanie electorală prematură”, explicând astfel atacurile la adresa PDM. Opinia publică, însă, a notat în ultima perioadă mai multe populisme electorale şi din partea partidului pe care îl conduceţi. Suntem deja într-o campanie pentru alegerile din 2018?

Posibil unii au început campania electorală prematur, dar dacă vorbim de partidele de opoziţie eu cred că pentru noi asta e bine, arată de pe acum că nu au teme serioase şi îşi dezvăluie capacităţile reduse.

Într-un an de zile, cât mai avem până la alegeri, oamenii tocmai vor înţelege ce hram poartă fiecare dintre aceste partide din opoziţie. Pe de o parte, PSRM se joacă de-a referendumurile eşuate, pe de altă parte - opoziţia de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali. Liderii lor au rămas fără teme politice şi au devenit portavocea unor indivizi cu condamnări serioase, pentru fapte extrem de grave.

În ceea ce priveşte PDM, noi nu suntem azi preocupaţi de campanii electorale şi nu sunt sigur că va fi prea mult timp pentru asta nici înainte de alegeri. Obligaţia principalului partid de la guvernare nu este să facă promisiuni, ci să obţină rezultate şi cu asta să meargă în faţa oamenilor. Paradoxal, dar atunci când rezolvi problemele oamenilor, unii tot consideră că asta e populism. Foarte bine, să ne numească populişti, pe noi ne interesează ce beneficii ajung la oameni, nu ce poveşti spune opoziţia despre noi.

Dle Plahotniuc, nu numai populismul vi se impută, dar şi uzurparea puterii în stat. Maia Sandu chiar a depus şi un denunţ în acest sens la Procuratura Generală, iar procurorii v-au găsit curat ca lacrima…

Privesc cu multă înţelegere ceea ce a făcut Maia Sandu, e normal ca ea să încerce să devieze atenţia publicului de la un subiect care o deranjează, să acopere cumva situaţia legată de închiderea abuzivă a şcolilor, legată de dezastrul care este în învăţământ. Până la urmă, e o tactică politică oarecum logică, ea înţelege foarte bine neplăcerile sociale generate de anumite reforme pe care ea, fiind încă ministru, le-a declanşat în educaţie, fără o evaluare corectă a impactului.

Însă, dincolo de politică, rămân problemele. O parte dintre şcoli trebuie redeschise cât mai rapid, procedurile birocratice pentru profesori trebuie eliminate, iar taxele suplimentare care le-au fost impuse pentru cursurile de formare trebuie excluse, curricula de învăţământ este cu totul inadecvată şi urgent trebuie de lucrat la simplificarea ei.

La drept vorbind, e bătaie de joc la adresa copiilor ceea ce se întâmplă acum. Şi aici nu îi adresez un reproş Maiei Sandu, ci tuturor celor care au administrat domeniul educaţiei în ultimii ani. Ministrul actual al Educaţiei are sarcina foarte concret formulată - să înceapă să lucreze pentru rezolvarea acestor probleme şi să găsească soluţii.

Vreau să fie clar, nu m-am trezit eu brusc specialist în educaţie, dar primesc o mulţime de plângeri ale cetăţenilor, în mod special pe acest domeniu. Acesta e şi motivul pentru care aproape în fiecare şedinţă săptămânală cer să ne fie prezentat un raport cu identificarea soluţiilor la mai multe probleme semnalate de părinţi şi profesori. Nu le putem rezolva azi sau mâine, dar măcar să începem să căutam soluţii şi să le implementăm pe etape.

În legătură cu acuzaţiile de uzurpare, constat că unii politicieni iarăşi confundă preocuparea noastră pentru problemele ţării cu poveşti despre uzurpare. E o gravă eroare în gândirea acestor politicieni.

Noi discutăm la partid problemele cetăţenilor şi cerem instituţiilor unde PDM a delegat reprezentanţi să le rezolve, dar dacă cineva consideră că asta înseamnă uzurpare, atunci nu are decât să considere aşa, dar cu riscul să devină cu timpul ridicoli în ochii propriilor alegători, ale căror probleme guvernarea, apropo, le soluţionează şi le va soluţiona metodic.

De ce nu acceptaţi o confruntare televizată cu Maia Sandu, inclusiv pe problemele din educaţie?

Eu cred că opoziţia este deranjată de faptul că începem să rezolvam probleme sensibile ale societăţii şi încearcă sa ne oprească, de teamă să nu continue evoluţia noastră pozitivă în sondaje. Oamenii asta aşteaptă de la partidul aflat la guvernare, să-i asculte şi să le rezolve problemele, să se implice în acest lucru, nu să stea pe la televiziuni şi să se lupte cu oponenţii politici prin declaraţii necontenite şi promisiuni.

Amintiţi-vă că, în discursul meu când am fost ales preşedinte al PDM, am făcut o singură promisiune, dar una mare şi importantă, că partidul nostru se va apropia tot mai tare de cetăţeni şi le va rezolva problemele. Asta facem şi asta vom face, acesta e principalul nostru obiectiv.

Aţi comentat fugitiv acuzaţiile killerului Proca, dar şi dosarul în care sunteţi vizat în România. Sunt acuzaţii care cer nişte explicaţii şi poate ni le oferiţi în acest interviu...

​Un prim comentariu este că unele instituţii media au dat-o grav în bară în ambele cazuri. Fără să verifice măcar superficial informaţiile, s-au apucat să le publice deja cu concluzii.

Dosarul din România este, de fapt, o plângere făcută de condamnatul Platon, în spatele căruia stă unul dintre serviciile speciale ale Federaţiei Ruse - FSB, serviciu supărat tare pe guvernarea de la Chişinău şi pe mine personal pentru faptul că în Republica Moldova instituţiile abilitate au sistat procesul spălării a peste 22 de miliarde de dolari SUA din Rusia şi s-au apucat să investigheze acest caz, făcându-l pe larg cunoscut în întreaga lume.

Chiar dacă acest proces, această plângere a lui Platon este ghidată de FSB, instituţiile din România sunt obligate, când primesc o plângere, să o verifice, aşa se explică acel dosar de verificare a faptelor.

Ce înseamnă că apare numele meu în dosar? Nimic altceva decât doar că numele meu a fost scris de Platon în plângere. Atât. Însă, mai multe instituţii media s-au grăbit să dea ştirea că eu sunt urmărit penal, ceea ce e o informaţie total falsă, dezminţită imediat şi de autorităţile din România. A fost un fake news, o manipulare ordinară, care din păcate arată şi cât de independentă e presa aşa-zis liberă din R. Moldova şi cât de pripite îi pot fi interpretările şi concluziile.

În cazul celuilalt condamnat aflat în România, care a făcut declaraţii şi acuzaţii la adresa mea, lucrurile sunt de asemenea cusute cu aţă albă. Din ce au anunţat public procurorii din Republica Moldova încă un an în urmă, dacă nu greşesc, există un dosar penal în investigare unde un individ, protejat de acelaşi FSB şi suspectat de organizarea tentativei de omor a lui Gorbunţov, a încercat să-l plătească pe Proca să facă aceste acuzaţii. Dosarul, deci, e pornit cu mult timp înaintea acestui interviu. Asta arată clar cum e situaţia în realitate, arată cine şi ce scenarii murdare stau în spatele interviului.

Credibilitatea acelor acuzaţii este zero. S-a trezit un criminal după atâţia ani să spună diverse lucruri, nu vă pare ciudată această preschimbare radicală a sa? E foarte clar cine l-a trezit şi pentru ce. Haideţi să fim serioşi. Orice om de bună credinţă înţelege că e o declaraţie falsă. Condamnatul acesta este doar o portavoce a altor interlopi, aflaţi încă în libertate, care sunt în serviciul FSB-ului, care controlează unele partide de opoziţie din R. Moldova şi instituţii media. Respectivul criminal nu e primul şi nici ultimul idiot util în mâinile celor care vor să fenteze justiţia, pentru a scăpa de răspunderea penală.

Dle Plahotniuc, atunci când cineva îl acuză de astfel de lucruri pe liderul principalului partid de la guvernare, e o lovitură grea de imagine...

Credeţi? Eu cred că e o lovitură în credibilitatea celor care au lansat aceste teme, dar şi a celor care le-au promovat. Şi mă bucur că lipsa altor teme de atac la adresa PDM şi a guvernării i-a adus în situaţia să construiască aceste falsuri cu un an înainte de alegeri.

Oamenii au timp suficient să le vadă şi să înţeleagă ce stă în spatele lor. Pe de altă parte, e rău că opinia publică e obligată să asiste la aceste show-uri ale unor criminali, promovate de instituţii media aservite acestora. Ca şi în cazul tentativei de asasinat asupra lui Gorbunţov care a eşuat, vă spun sigur că şi tentativa de asasinat mediatic asupra mea şi a PDM a eşuat.

Mai sus aţi invocat „evoluţia PDM din sondaje”. Pe ele vă bazaţi, atunci când spuneţi că atacul asupra partidului pe care îl conduceţi „a eşuat”?

Nu doar, mă bazez pe modul vădit în care s-au decredibilizat cei care au promovat aceste falsuri, utilizând interlopi condamnaţi la ani grei de puşcărie. În ceea ce priveşte sondajele, eu niciodată nu citesc pur şi simplu cifrele, dar urmăresc tendinţele pe mai multe capitole, nu doar scorul partidelor. Avem măsurări la fiecare două luni.

Ultimul sondaj nu l-am dat publicităţii, tocmai pentru că evoluţia PDM era pozitivă şi nu am vrut să stârnim comentarii. Au apărut însă alte sondaje, care au arătat deja şi publicului ceea ce noi cunoaştem de mai multe luni. Dar încă suntem departe de potenţialul nostru real. PDM se va apropia mult mai tare de cetăţeni şi îşi va demonstra potenţialul prin rezultate, nu prin promisiuni. Respectiv, va continua să crească şi susţinerea oferită de cetăţeni. Ratingul politic al PDM din 2018 va fi un nou motiv de dureri de cap pentru opoziţie.

Dle Plahotniuc, vi se reproşează foarte des parteneriatul mascat între PDM şi PSRM. În ce relaţii sunteţi cu preşedintele Igor Dodon?

Nu există niciun parteneriat politic între PDM şi PSRM şi spun asta foarte categoric, indiferent dacă sunt alte percepţii. La nivel instituţional, există o comunicare între instituţii, dar din câte înţeleg nici asta nu este foarte bună. Mai degrabă se lasă cu blocaje, decât cu soluţii.

Mulţi îşi doresc un război între PDM şi PSRM, în mod special între Plahotniuc şi Dodon. De ce îşi doresc acest război cei din opoziţia de dreapta?

Pentru că ei vor instabilitate în ţară, sunt speriaţi de faptul că Guvernul activează în linişte, îndeplineşte angajamentele asumate faţă de partenerii externi şi încep să se vadă rezultate concrete. Pentru ei e un dezastru, dacă Guvernul va continua să muncească aşa. Până la alegeri, opoziţia ar putea să nu mai conteze prea mult. De aceea, au nevoie de scandal, de oameni în stradă, de războaie, de blocarea finanţării externe, de orice care ar putea să blocheze activitatea Guvernului.

Ei nu sunt capabili să lupte cu guvernarea şi au nevoie de astfel de situaţii de criză. Pentru cetăţeni, însă, e foarte important să existe stabilitate economică şi politică, să fie linişte şi Guvernul să se ocupe de problemele lor, nu de războaie politice. Iată care este miza acestor încercări ale opoziţiei - de a ne provoca să declanşăm un război cu Dodon sau PSRM. Pentru asta ei insinuează că ar exista o relaţie PDM-PSRM, ca să ne provoace la reacţii de negare, la unele gesturi nechibzuite, dovedind că nu suntem aliaţi, ci oponenţi reali. Însă, PDM are alte griji decât să combată zvonurile şi insinuările supte din deget ale opoziţiei de dreapta. Nu avem de gând să întreţinem agenda politică a altora, nici a dreptei, nici a stângii. Ne ocupăm de agenda proprie, care e plină de responsabilităţi extrase din realitate, nu din ficţiuni.

Unii cred că tocmai Dvs. aţi fi capabil să opriţi elanul preşedintelui Igor Dodon, care pledează pentru schimbarea cursului R. Moldova…

Pot să vă asigur că noi avem altă strategie de a reduce avântul PSRM, una din care să nu aibă de suferit cetăţenii şi să nu implice instituţiile statului. Aşa cum deja am demonstrat, ştim bine să acţionăm pe greşelile adversarului, care din fericire sunt suficiente.

Dar nu vom declanşa războaie politice cu niciun partid sau lider politic, indiferent dacă vorbim de opoziţia de dreapta sau de stânga, deoarece orice conflict de amploare ar putea să afecteze stabilitatea în ţară. Dacă însă vom fi atacaţi, dacă se va atenta la stabilitatea ţării, vom răspunde ferm şi vom opri aceste acţiuni, vom proteja bunul mers pe care începe să-l aibă Republica Moldova, în special pe zona economică.

Aţi mai spus că nu o să luptaţi cu partidele de dreapta, dar PDM a atacat-o dur pe Maia Sandu în ultimul timp, inlusiv spicherul Andrian Candu.

Greşiţi. PDM nu a atacat-o pe Maia Sandu şi nici partidele de dreapta. Singurele noastre reacţii au fost atunci când am fost acuzaţi pe nedrept şi chiar voi, jurnaliştii, presa, ne-aţi cerut comentarii la diferite declaraţii ale opoziţiei de dreapta. Noi, însă, nu am lansat niciun atac din proprie iniţiativă la adresa opoziţiei de dreapta, care e şi aşa vlăguită de puteri. Dimpotrivă, am invitat partidele din opoziţia proeuropeană să-şi unească eforturile şi să consolideze dreapta, să nu o mai divizeze.

Ăsta-i mărul acela cu „vitamine”?

Sunt gata să muşc eu întâi din acest măr, apoi opoziţia de dreapta, dacă unii încă sunt dominaţi de spaima că ar putea fi măr otrăvit. Dar cred că problema nu e ce conţine mărul, problema e în faptul că unii, pur şi simplu, nu pot face politică pentru stat, nu-i interesează ţara. Ei sunt obsedaţi de mine sau de PDM şi asta le întunecă gândirea şi le blochează evoluţia politică.

De ce credeţi că ultimul sondaj IRI arată o creştere a PDM şi o scădere a opoziţiei?

Pentru că mulţi cetăţeni au început să înţeleagă ceea ce tocmai v-am spus. Într-un interviu, anul trecut, spuneam că partidele care sunt obsedate de mine vor ajunge sub pragul electoral, aşa cum s-a întâmplat şi cu altele înaintea lor. Tocmai a mai căzut unul sub pragul electoral, iar celălalt a început să scadă serios. Dacă aş fi egoist, m-aş bucura. Însă, înţeleg că o să ne trezim după alegeri fără suficiente mandate pe dreapta ca să menţinem guvernarea proeuropeană. Or, cursul european a fost, este şi va continua să fie dezideratul nostru major.

Recent aţi anunţat remanieri în Guvern. Cine ar putea pleca în decembrie?

E devreme să vorbim despre asta. Sunt mulţumit de cum activează Guvernul şi de buna activitate a primului-ministru, activitate care este apreciată inclusiv în exteriorul ţării. Însă, există domenii în care nu se face suficient şi s-ar putea să fie nevoie de schimbări.

Nu excludem că unele schimbări să fie chiar şi mai devreme de termenul anunţat, dacă va fi cazul. Urmează să facem evaluările necesare împreună cu premierul şi colegii din partid, apoi să luăm decizii. Criteriul de bază după care ne ghidăm este modul în care instituţiile reuşesc să fie eficiente în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii.

Am zis şi repet: noi înşine ne autoevaluăm după rezultatele şi beneficiile sociale pe care le produce guvernarea. Şi vom face tot ce e necesar ca mecanismul guvernării să funcţioneze eficient, competent, corect, cu oameni potriviţi în funcţii potrivite.

Domnule Vlad Plahotniuc, vă mulţumim pentru interviu!

Articolul în original aici


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate