INTERVIU // Vlad Plahotniuc: Au fost presiuni interne şi din exterior ca Guvernul şi PDM să intervină ca decizia judecătorilor să fie pentru validarea alegerilor

26 Iunie 2018


Interviu cu Vlad Plahotniuc despre opinia PDM în legătură cu invalidarea alegerilor din Chişinău
 

Domnule Plahotniuc, invalidarea alegerilor din Chişinău a stârnit reacţii aprinse. Spuneţi-mi pentru început care este poziţia PDM faţă de modul în care s-au desfăşurat aceste alegeri?

Aşa cum ştiţi, PDM a recunoscut imediat rezultatul alegerilor din Chişinău, am ieşit şi am felicitat instituţiile statului pentru modul în care le-au organizat. Noi şi acum considerăm că alegerile s-au desfăşurat liber şi democratic. Într-adevăr, au fost mai multe încălcări de lege, din partea ambilor candidaţi în turul doi, le-au recunoscut şi ei parţial, dar cu toate acestea nu putea fi presupus deznodământul actual. Mai multe instanţe de judecată au luat decizia de invalidare şi urmează ca aceasta să fie analizată atât ca decizie, cât şi în ceea ce priveşte legislaţia pe care s-a bazat ea, inclusiv prin prisma anumitor modificări, care s-ar putea să fie necesare în legislaţie după acest precedent.
 
Dar cum evaluaţi efectul politic al acestei decizii de invalidarea a alegerilor?

Această decizie de invalidare devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM. Nu putem exclude că în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situaţii, după ce unii vor contesta rezultatele în anumite circumscripţii şi vor găsi diferite portiţe în legi, prin care să poată invalida mandatele. Iată de ce, am cerut  juriştilor noştri să demareze o analiză atât a legilor invocate de instanţe în deciziile lor, cât şi a întregii legislaţii electorale, să înţelegem unde pot fi găsite şi alte portiţe, care să ducă la utilizarea legii pentru invalidarea alegerilor, indiferent ce partid sau candidat este vizat şi să vedem cum pot fi ele înlăturate. 

Dar va trebui să aibă loc discuţii serioase şi despre ceea ce s-a întâmplat în alegerile din Chişinău, nu doar în turul doi, dar şi în turul întâi. Au fost încălcări ale legislaţiei electorale, care chiar dacă nu ar fi atras invalidarea alegerilor, ele sunt, de asemenea, un precedent periculos pentru alegerile viitoare. Aici tot este necesară o analiză. De aceea, voi propune colegilor din fracţiunea PDM să evalueze dacă nu ar fi oportună formarea unei comisii parlamentare, care să analizeze încălcările admise de candidaţi în alegerile din Chişinău, iar apoi să vină cu concluzii legate de clarificarea legislaţiei electorale, astfel încât asemenea situaţii să nu mai poată avea loc. Şi un exemplu este implicarea cetăţenilor străini în alegerile din Moldova, legea a fost pur şi simplu călcată în picioare tocmai de cei care ne-au propus să o iniţiem. Acum ce o să facem în alegerile parlamentare după precedentul creat de ei?  Vom sta să ne uităm la socialişti cum defilează prin Chişinău cu portretele liderilor din Federaţia Rusă? Din cauza acestei încălcări, nesancţionată din păcate, avem un precedent foarte periculos pentru alegerile din toamnă şi va trebui să clarificăm această situaţie. Este straniu că s-a sancţionat agitaţia electorală, dar s-a trecut cu vederea ceva ce cred că este mai grav - încălcarea legii în ce priveşte folosirea politicienilor străini în alegeri.
 
Cum va gestiona PDM şi Guvernul această situaţie dificilă generată de invalidarea alegerilor?

Referitor la gestionarea situaţiei, aş vrea să fac anumite referinţe la modul în care unii au cerut Guvernului sau Partidului Democrat să se implice în rezolvarea acestei probleme. Pe lângă solicitările făcute public, am avut şi solicitări directe sau sugestii, inclusiv din partea unor politicieni sau oficiali din afara ţării. Acest lucru s-a întâmplat în special înaintea deciziei Curţii de Apel. Au fost voci, care au cerut ca PDM şi Guvernul să se implice pentru ca decizia să fie una pentru validarea alegerilor. Este un lucru total inacceptabil să ceri Guvernului sau unui partid politic să facă acest lucru.
 
 Dar cum se dorea să vă implicaţi?

Am cerut tuturor celor, care ne-au solicitat implicarea în acest caz să ne spună foarte clar cum văd ei intervenţia noastră: ce să facă Guvernul? Să meargă peste judecători şi să-i oblige să dea decizia, care se cere? Ce să facă PDM? Să meargă peste cele 5 complete de judecători şi să le solicite să scrie altă decizie? Cum ar putea să se ceară aşa ceva? Evident că nimeni nu ne-a putut răspunde ce se doreşte de la noi, ni s-a spus doar că se aşteaptă o soluţie favorabilă validării alegerilor. În aceste condiţii, mă întreb, care a fost rolul acestor presiuni asupra Guvernului sau a PDM? Despre ce consolidare a statului de drept şi european vorbim atunci când se vine cu astfel de abordări? Partidul Democrat este singurul partid, care are în mod real de pătimit de pe urma invalidării alegerilor din Chişinău, chiar dacă nu ţine de responsabilitatea noastră să schimbăm în vreun fel decizia luată. Şi atunci apare întrebarea firească, cui i-a folosit toată această situaţie? Am urmărit ce spuneau zilele trecute unii formatori de opinie, că PDM trebuie să rezolve această situaţie fie prin neimplicare, fie prin implicare. Ca să înţelegeţi şi mai bine spre ce direcţie s-a mers cu abordarea acestui caz. După cum vedeţi, la această etapă avem şi noi mai multe întrebări decât răspunsuri. Dar va veni timpul să le lămurim pe toate, inclusiv să înţelegem cine sunt beneficiarii reali ai acestei situaţii.
 
Sunt voci care spun că invalidarea alegerilor ar putea duce la stoparea finanţărilor externe. Este pregătit Guvernul să facă faţă unei astfel de situaţii?

Este un scenariu pe care eu nu prea mi-l imaginez, el ar sfida orice logică şi realitatea. Este grav că au existat în aceste zile asemenea ameninţări cu iz de şantaj, în special la adresa Guvernului, că dacă instanţele superioare nu vor da o altă decizie, Moldova ar urma să rămână fără finanţare din exterior. Iată aici s-a întrecut măsura în mod inacceptabil şi eu cred că cei care operează cu astfel de ameninţări la adresa ţării noastre, indiferent că sunt politicieni din exterior sau din interior, ar trebui să realizeze ce consecinţe pot să aibă acţiunile lor îndreptate împotriva unui stat. Este inadmisibil ca cineva să pedepsească o ţară întreagă pentru o decizie a instanţei, în condiţiile în care Guvernul nu are nici o atribuţie să intervină în astfel de situaţii. Dacă se doreşte însă escaladarea situaţiei în aşa mod incorect, asta e o confirmare că în spatele acestei decizii ar putea exista alte interese şi va trebui să intervenim ferm cu decizii, care să aşeze lucrurile înapoi pe făgaşul lor firesc.
 
Va avea bugetul ţării de suferit dacă se opresc sau se amână anumite finanţări din exterior?

Ştiţi bine că nu este vorba de sume mari pe care anul acesta ar fi urmat să le primească Guvernul din exterior. Fiind şi an electoral, noi am prevăzut posibilitatea ca aceste sume să fie amânate sau anulate şi dacă nu ar fi apărut invalidarea alegerilor din Chişinău, pentru că înţelegem cu toţii anumite mişcări politice şi posibile interese. Am identifica soluţii alternative la aceste finanţări încă de la începutul anului. De aceea, nu se pune problema ca moldovenii să aibă de suferit financiar de pe urma unor astfel de decizii. Toate proiectele aflate în derulare vor fi duse până la capăt. Însă Republica Moldova va avea de suferit prin faptul că i se va face o uriaşă nedreptate, Guvernul ar fi taxat în mod absolut incorect, pentru că nu s-a implicat în justiţie să schimbe decizia privind validarea alegerilor din Chişinău. Cât de straniu ar suna, asta este realitatea, pentru că Guvernul şi-a îndeplinit absolut toate angajamentele convenite cu partenerii europeni. Deci, o astfel de decizie nu poate fi interpretată decât prin prisma unei astfel de concluzii extrem de nedrepte. Suntem pregătiţi însă pentru orice fel de decizie, suntem gata să plătim şi preţul acesta politic ca guvernare. Credem că e mai mic decât cel pe care l-am fi plătit, dacă am fi acceptat instigarea de a face presiuni asupra justiţiei. Sperăm însă că nimeni nu are interesul să escaladeze în mod periculos acum situaţia din Moldova, prin decizii incorecte şi cu urmări imprevizibile. Asta doar ar complica şi mai tare situaţia.
 
Totuşi, fiind un caz fără precedent în Moldova, nu e firesc să existe şi astfel de reacţii?

Situaţii în care instanţele de judecată au luat decizii în cadrul alegerilor sau al campaniei electorale au mai fost. Am avut şi în anul 2014 o decizie în privinţa lui Renato Usatîi, când a fost scos din cursa electorală cu câteva zile înainte de alegeri, prin decizii ale instanţelor de judecată. De ce atunci nu s-a ieşit la proteste? De ce nu s-au oprit finanţările pentru Moldova? De ce liderii opoziţiei pro europene nu au ieşit să critice acea decizie a instanţelor? Sau cum vine asta, apreciem decizia judecăţilor în funcţie de interesul geopolitic sau personal? Nu se întrevede o mare diferenţă între decizia judecăţii de atunci şi cea de acum, ambele sunt discutabile şi contestabile. Diferenţa este că atunci opoziţia de dreapta a stat acasă şi s-a bucurat de scoaterea din cursă a lui Usatîi, că doar nu era din partidul lor, au considerat că instanţa bine a decis. Iată cum se operează la noi cu duble standarde. Unde era atunci Maia Sandu? Era ministru din partea PLDM, partid care administra Justiţia, deci a considerat că judecătorii au făcut treabă bună că au scos din cursă un candidat cu câteva zile înainte de alegeri, că doar nu era să-şi critice partidul.

Să fie foarte clar, sunt ultimul care l-ar îndreptăţi pe Usatîi sau l-ar apăra pentru decizia de atunci a justiţiei, ştiţi bine ce comportament are faţă de PDM. Ceea ce vreau însă să scot în evidenţă este modul duplicitar în care se manifestă opoziţia pro europeană şi susţinătorii ei din afara ţării, modul pur şi simplu inadmisibil în care Republica Moldova este tratată uneori, când se aplică dublul standard.
 
Dar care este ieşirea pe care o vedeţi din această situaţie?

Cred că ieşirea dintr-o astfel de situaţie nu este atât de simplă şi nu se poate face într-o zi sau două. Mai întâi trebuie să înţelegem deplin pe ce s-au bazat deciziile, să vedem care sunt slăbiciunile legislative pe care le avem, să fie identificate anumite măsuri, care trebuie luate pentru viitor, ca să nu ne trezim cu astfel de situaţii în alegerile viitoare. Considerăm că situaţia nu trebuie escaladată, dacă nu vrem să ne trezim cu surprize şi mai mari în ţară, pentru că sunt sigur că anumiţi ochi stau acum foarte bine aţintiţi asupra Moldovei şi abia aşteaptă scânteia, care să declanşeze haosul în ţară. Iar dacă cei din opoziţia pro europeană îşi imaginează că acest haos va fi în favoarea lor, se înşală, nimeni nu stă să le facă astfel de cadouri. Cei care ar putea profita de acest haos cu siguranţă nu sunt susţinători ai parcursului european al ţării. 
 
Ce opinie aveţi despre protestele care au loc zilele acestea? Acolo se strigă şi împotriva PDM, a dvs, a Guvernului?

Este dreptul oamenilor să protesteze liber atunci când au o nemulţumire. Este important însă ca ei într-adevăr să fie lăsaţi să-şi exprime liber gândurile şi nemulţumirile, să nu fie manipulaţi. Eu înţeleg de ce organizatorii deturnează mesajul protestului spre Guvern sau PDM, este an electoral şi asta face parte din modalitatea lor de a-şi face campanie electorală, deturnând atenţia de la problema şi cauza reală privind invalidarea alegerilor. Dar, ca şi în cazul protestelor anterioare, oamenii se vor clarifica până la urmă care sunt intenţiile organizatorilor. Vă amintiţi doar că din protestele trecute s-a născut un partid, s-a dovedit că acesta a fost de fapt scopul organizatorilor protestelor.

De această dată se pare că oamenii sunt antrenaţi într-o activitate a cărei miză sunt alegerile parlamentare, iar toate aceste proteste au luat forma unui start de campanie pentru un bloc politic tripartit PPDA-PAS-PLDM.

Dar chiar şi în aceste împrejurări, eu cred că este important să fie asigurate toate condiţiile ca protestele să se petreacă liber şi instituţiile să îşi facă datoria şi să contribuie la desfăşurarea acestor acţiuni în bune condiţii şi în deplină siguranţă.

Articolul în original aici


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate