Interviu pentru Almanahul Politic 2016

18 Februarie 2017

1) Cum apreciaţi anul politic 2016?
Voi începe cu aspectele pozitive, cu faptul că în 2016 s-a încheiat o lungă perioadă de instabilitate politică. Am reuşit să formăm un guvern stabil, a cărui eficienţă s-a văzut în rezultatele obţinute în planul reformelor convenite cu partenerii de dezvoltare, în special prin îndeplinirea într-un timp record a angajamentelor care au dus la aprobarea Acordului cu FMI. Voi aminti, însă, că anul trecut a început cu tensiuni şi isterie politică, cu manipulări, iar efectul acestora s-a văzut în alegerile de la sfârşitul anului, când politica falsă şi populismul opoziţiei de dreapta l-a făcut preşedinte al ţării  pe candidatul de stânga. Inclusiv din această perspectivă, cred că anul 2016 ne-a învăţat nişte lecţii politice foarte importante. Iar dacă vom şti să ni le însuşim, vom avea doar de câştigat.
Mai cred că efectul anumitor evoluţii politice din 2016 se va vedea în noul an. Acel eşec al opoziţiei de dreapta va determina schimbări importante şi necesare pe dreapta politică. Vom avea de gestionat cu abilitate acţiunile noului preşedinte, astfel încât să nu lăsăm ca iniţiativele care sunt împotriva interesului strategic al Moldovei sa fie implementate. În concluzie, anul trecut a fost unul politic intens, cu efecte pe termen lung.
 
2) Care evenimente, în opinia Dvs., au marcat anul 2016 din punct de vedere politic?
Formarea coaliţiei majoritare şi stabilizarea ţării, alegerea preşedintelui de către cetăţeni, semnarea acordului cu FMI. Acestea cred că sunt momentele care au marcat anul 2016.
 
3) Mulţi spun că anul politic 2016 a fost dirijat din umbră de Dvs. şi că aţi contribuit într-o măsură oarecare la toate lucrurile importante ce s-au întîmplat în politică. Cum comentaţi?
Sigur că am contribuit, ca unul dintre liderii coaliţiei de guvernare. Asta nu înseamnă, însă, că am dirijat ceea ce s-a întâmplat. Dacă aş fi putut face asta, cu siguranţă anul politic 2016 ar fi arătat altfel, cu un accent mai mare pe eficienţa politică. Dovada că nu există un om care să poată dirija de unul singur din umbră politica moldovenească este tocmai faptul ca opoziţia s-a manifestat intens anul trecut, a reuşit chiar să dea peste cap toată Moldova şi a fost la un pas să o bage într-o criza politică pe termen lung, inclusiv sa blocheze acordul cu FMI, dar au eşuat pentru că s-au opus atât cetăţenii, cât şi partenerii de dezvoltare.
Poate aici ar trebui să ne punem întrebări şi să vedem cine sunt dirijorii din umbră ai opoziţiei, atât ai celei de dreapta, cât şi ai celei din stânga, dacă nu cumva sunt anumite persoane şi grupări din afara ţării cu interese care nu au nici o legătură cu interesele noastre naţionale.
 
4) Cum calificaţi rezultatele alegerilor prezidenţiale? Ar fi putut Marian Lupu ieşi învingător, dacă nu se retrăgea din cursa electorală?
Marian Lupu a avut o evoluţie foarte bună în campanie, atât el cât şi PDM. Asta au arătat toate sondajele, inclusiv cele făcute de fundaţiile străine pentru opoziţie. Şanse să intre în turul doi Marian Lupu le avea, însă evaluările sociologice ne-au arătat ca în turul doi ar fi pierdut în faţa liderului socialist.
În ceea ce priveşte rezultatul final al alegerilor prezidenţiale, el oferă o lecţie importantă, cum am mai spus, din care partidele de dreapta au multe de învăţat. Isteria şi falsa politică a unor partide de pe dreapta l-au făcut pe Igor Dodon preşedinte. Pentru Republica Moldova ar fi fost bine să aibă un preşedinte de dreapta, asta ar fi dat o mai bună coerenţă guvernării pro-europene şi s-ar fi mers pe aceeaşi linie strategică.
Acum, însă, având un preşedinte de stânga, cu viziuni substanţial diferite de ale noastre, va trebui să ne consumăm o parte din activitate gestionând diferenţele acestea de viziune în ceea ce priveşte modelul de dezvoltare a ţării. Dar avem resurse suficiente să guvernăm bine, precum şi sa asigurăm stabilitatea politică şi liniştea în ţară.
 
5) Dvs. aţi lansat, în luna august, reforma clasei politice autohtone. Ce argumente au stat la baza acestui pas?
Reforma clasei politice poate fi definită extrem de simplu şi direct: creşterea controlului oamenilor asupra activităţii politicienilor. Acesta trebuie să fie rezultatul. De ce cred eu că asta e important? În primul rând, pentru că dacă politicienii vor putea fi controlaţi de cetăţeni în mod direct, ei vor face în sfârşit politica eficientă, pro-socială, partidele vor începe sa lucreze pentru oameni, nu pentru grupuri de interese din afara ţării sau alte entităţi care îşi doresc să controleze Moldova prin partide.
În cadrul sistemului actual, legătura politicului cu oamenii a fost adeseori aproape zero, ceea ce este foarte grav. Politica s-a rezumat în mare parte la show-uri, teme false de luptă, orgolii, frustrări şi alte elemente de acest fel. Reformarea modului în care se face politica e vitală, fără asta nu vom reuşi niciodată sa modernizam statul.
 
6) Anul 2016 a fost important pentru Dvs. şi din alt punct de vedere – aţi devenit lider de partid. Ce V-a determinat să acceptaţi funcţia respectivă?
Dorinţa de a transforma PDM în primul partid care face politică pentru oameni. Sună idealist acum, dar cei care mă cunosc ştiu bine că am capacitatea sa depăşesc toate obstacolele întâlnite în cale şi că atunci când mă pornesc la drum nu mă opresc până nu ajung la destinaţie. Avem cea mai bună echipă politică, avem oameni foarte capabili în Guvern şi Parlament, vom reuşi să ne adaptăm la agenda oamenilor şi să facem schimbări importante în Republica Moldova.
Până şi adversarii noştri politici au înţeles asta. De aceea şi-au dorit atât de mult să creeze instabilitate în ţară, să nu reuşim să muncim, să ne ţină concentraţi pe lupta cu ei, nu pe acţiuni în interesul oamenilor. Ceea ce nu au ştiut ei, însă, este că noi suntem mulţi şi diverşi, respectiv că facem faţă tuturor sarcinilor.
 
7) Almanahul Politic, fiind o ediţie istorică care va rămînea generaţiilor viitoare, nu putem să nu vă întrebăm şi ce regrete aveţi vizavi de anul politic 2016?
Regretul e că nu am reuşit sa demarăm reforma clasei politice, a rămas mai mult la nivel de iniţiativă. Mi-aş fi dorit sa trecem deja la acţiuni în 2016, însă alegerile ne-au obligat sa amânăm acest pas. Un alt regret este faptul că şi anul trecut a fost dominat în prea mare parte de tensiuni politice şi populism. Dar partea buna e că, totuşi, a fost primul an stabil după o perioadă lungă de crize politice.
 
8) Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?
Să oferim rezultate importante ca guvernare, dar şi ca partid. Anul 2017 să fie cel în care oamenii încep să simtă beneficii concrete din partea guvernării. Să reuşesc, împreuna cu echipa din PDM, să facem schimbări importante în politică, să modernizăm partidul şi să-l apropiem mai mult de cetăţeni.
 
 


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate