Indiferent de rezultatul alegerilor, suntem convinşi că vom menţine atât stabilitatea, cât şi cursul geopolitic al ţării, şi anume integrarea în UE

11 Noiembrie 2016

Moldova va menţine calea aprofundării legăturilor cu UE pentru a-şi asigura revigorarea economică, chiar dacă cursa prezidenţială de duminică o va câştiga un candidat pro-rus, din spusele puternicului magnat, care este vice-preşedintele partidului de guvernământ.

Fosta micuţă republică sovietică, prinsă între Uniunea Europeană şi Ucraina, a fost aruncată într-o criză în rezultatul scandalului de corupţie de $ 1 miliard, izbucnit la finele anului 2014.

Timp de trei ani la guvernare s-au perindat cinci prim-miniştri şi suportul pentru clasa politică pro-vestică aflată la putere din anul 2009 a dispărut. Astfel socialistul pro-rus Igor Dodon ar putea câştiga alegerile din acest weekend.

Însă economia iarăşi a început să crească după un declin de 0.5 puncte procentuale în 2015, inflaţia a scăzut, neliniştea s-a diminuat şi FMI, care a stopat asistenţa din cauza scandalului, luni a dat acordul pentru un nou pachet de asistenţă pentru Republica Moldova în valoare de $179 milioane.
"Brandul European îşi revine," a spus magnatul Vlad Plahotniuc pentru Reuters într-un rar interviu în mass-media străină, zicând că acest lucru va fi un parapet în calea oricăror încercări ale lui Dodon de a trage Moldova înapoi pe orbita Moscovei prin ruperea acordului politic şi comercial pe care Chişinăul a semnat cu EU în 2014.

"Indiferent de rezultatele alegerilor, suntem convinşi că vom reuşi să menţinem stabilitatea şi parcursul geopolitic al ţării, integrarea europeană."
Plahotniuc a spus că planifică să iasă din politică şi să revină în lumea businessului după fortificarea economiei, el văzându-se în viaţa politică drept “un manager de criză”, care ajută Moldova să se menţină pe calea europeană.

Mulţi în Moldova, inclusiv Dodon, spun că influenţa lui Plahotniuc asupra guvernării, politicii şi mijloacelor mass-media îl face cel mai puternic din cei 3.5 milioane de oameni care locuiesc în ţară.
"Imediat ce văd o economie mai solidă, nu mă văd în politică pentru o perioadă nedeterminată, vreau să revin în lumea businessului," a spus
Plahotniuc la oficiul său din Chişinău, menţionând acest pas în mod public pentru prima dată.

Plahotniuc a fost ţinta protestelor anterior în acest an şi doar 4% dintre moldoveni au încredere în omul de afaceri cu viziuni pro-vestice, conform unui sondaj din luna octombrie, efectuat de Institutul pentru politici publice. Plahotniuc spune că percepţia negativă a persoanei sale se datorează minciunilor răspândite de oponenţii săi după ce el a intrat în politică.
"Până atunci, sincer vorbind, nimeni nu spunea despre mine că eu mănânc copii la micul dejun," a spus Plahotniuc, un bărbat de 50 de ani, bronzat, entuziast al judo şi al sportului cu haltere, care doarme 3-4 ore pe zi.

El spune că şi-a vândut aproape toate afacerile din Moldova pentru a le demonstra alegătorilor că nu a venit în politică din motive nepotrivite. Ar putea vinde şi ultimul hotel, un boutique luxos, numit Nobil.
"...Sunt unul dintre puţinii care au venit în politică fiind bogaţi. Ironic, în fiecare an devin mai sărac, nu mai bogat. Tocmai de asta nu intenţionez să rămân în politică pentru mult timp. Nu e vorba de bani."

(Raportare suplimentară de Alexander Tanas; redactat de Mark Heinrich)

Articolul în original aici
 


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate