Focarul de tensiune între Est şi Vest ce necesită atenţie

26 Iulie 2017

În Moldova – unde timp de 25 de ani pe teritoriul nostru suveran avem o mişcare secesionistă, susţinută de ruşi – noi încercăm să evităm această soartă. Şi avem nevoie de ajutorul prietenilor noştri din Statele Unite şi Europa.

Este o situaţie dificilă, deoarece circa 2 000 de militari ruşi, precum şi câteva mii de paramilitari separatişti sunt dislocaţi în Transnistria – o fâşie subţire de pământ care se întinde pe o distanţă de 200 mile de-a lungul frontierei noastre de est cu Ucraina. Ruşii au de asemenea şi peste 20 000 de tone de armament şi muniţie în această mică regiune separatistă, situată la doar 30 de mile de capitala noastră, Chişinău.

Însă ameninţările pentru Moldova nu sunt doar de ordin militar. Moscova a impus un embargo comercial aspru asupra multor produse ale noastre, dar şi hărţuiesc oficialii guvernamentali în timpul călătoriilor în străinătate. Rusia exercită o influenţă omniprezentă în ţara noastră şi în mod constant calomniază Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Toamna trecută, presa rusească care s-a amestecat în alegerile noastre naţionale, l-a ajutat pe candidatul pro-rus, Igor Dodon să devină preşedinte al Republicii Moldova.

În timp ce Dodon doreşte să rezilieze Acordul de asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, şi în schimb, să consolideze legăturile cu Rusia, coaliţia noastră de guvernare, condusă de Partidul Democrat din Moldova, se poziţionează ferm pro-UE şi este dedicată valorilor occidentale. În această lună, cu sprijinul coaliţiei noastre de guvernare şi contrar obiecţiilor preşedintelui Dodon, la Chişinău va fi deschis un birou de legătură NATO.
Chiar dacă diferendul transnistrean durează mai bine de două decenii, s-ar putea să nu fi auzit niciodată despre acesta. Însă acest scenariu de „conflict îngheţat” vă poate fi cunoscut, deoarece situaţii similare – fiecare cu circumstanţele sale unice – există şi în alte părţi ale fostelor state sovietice, unde Rusia caută pârghii de influenţă şi stăpânire asupra vecinilor săi independenţi noi formaţi prin excitarea pasiunilor separatiste şi a dezacordului politic. Crimeea, Osetia de Sud şi Abhazia – toate sunt regiuni cu conflicte mocninde care, la fel ca Transnistria, rămân a fi focare de tensiune nu doar în interiorul şi între ţări, dar şi între Est şi Vest.

Recent m-am întors acasă dintr-o călătorie la Washington, unde am avut bucuria să găsesc mulţi aliaţi în Congresul Statelor Unite şi administraţia lui Trump, care sprijină pe deplin Moldova în lupta noastră menţinere a suveranităţii şi integrităţii noastre teritoriale.

Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean ba se purtau, ba încetau, inclusiv cu o pauză de şase ani în perioada 2006-2012. Discuţiile se bazează pe aşa-numitul „format 5 + 2” cu Moldova şi Transnistria ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în calitate de mediatori; şi Statele Unite al Americii şi Uniunea Europeană în calitate de observatori. Până în prezent, discuţiile nu au reuşit să-şi atingă obiectivul: elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre.

Cu o populaţie de aproape 400 000 de cetăţeni, Transnistria constituie 11 la sută din teritoriul Moldovei. Este un stat auto-proclamat care nu este recunoscut de către oricare altă ţară recunoscută pe plan internaţional. Astăzi, locuitorii săi sunt rupţi de comunitatea internaţională, iar majoritatea lor nu beneficiază de schimbările pozitive şi oportunităţile noi acordate cetăţenilor moldoveni.

Această „zonă gri” nu este controlată de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova şi generează mai multe riscuri. Condiţiile favorizează corupţia, criminalitatea transfrontalieră, economia tenebră, contrabanda ilegală şi ameninţă grav securitatea regională.

Chişinăul a solicitat în mod repetat retragerea forţelor militare ruseşti şi a arsenalului acestora şi înlocuirea misiunii de menţinere a păcii cu una civilă, sub mandat internaţional. Obiectivul nostru este să aducem împreună toţi cetăţenii Republicii Moldova într-o ţară reintegrată, într-un mod care să respecte atât drepturile legitime ale locuitorilor Transnistriei, cât şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Cu doi ani în urmă, Moldova sa confruntat cu o criză economică şi bancară. Partidul Democrat a auzit cererea pentru responsabilitate şi bună guvernare şi a implementat reforme ample, în parteneriat cu aliaţii politici, care au restabilit stabilitatea politică, economică şi socială. Suntem hotărâţi să continuăm eforturile pentru rezolvarea altor probleme care afectează Moldova, inclusiv a conflictului transnistrean.

Pentru partenerii noştri din Transnistria: După cum arată rezultatele noastre, în Moldova nu a existat niciodată un guvern mai pragmatic şi mai orientat spre rezultate. Suntem deschişi, flexibili şi gata să negociem o soluţie. În realitate avem o singură condiţie prealabilă: ca ţara noastră să rămână întreagă. În rest, putem analiza stimulente economice, acorduri de securitate, acorduri de autonomie, programe de dezvoltare socială şi alte stimulente pentru reunificarea paşnică.

Pentru partenerii noştri în cadrul formatului „5+2”: Există noi lideri atât în Moldova, cât şi în Transnistria, care prezintă oportunităţi istorice. Acum este momentul să croim calea.

Şi pentru prietenii noştri din Washington şi Bruxelles: sprijinirea Moldovei până în prezent a fost un proces exasperant, dar noi avem nevoie să dublaţi eforturile. Dacă această problemă rămâne a fi o prioritate scăzută, aceasta va continua să se agraveze, până când într-o zi, conflictul transnistrean va ajunge în topul agendei mondiale din motive cele mai rele. Acum avem nevoie de angajamentul vostru mai mult ca niciodată.
Vladimir Plahotniuc este preşedintele Partidului Democrat din Moldova, principalul partid din coaliţia naţională de guvernare.

Aricolul integral îl puteţi găsi aici.


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate