Moldova are nevoie de suportul vestului împotriva agresivităţii Rusiei

27 Decembrie 2017


Ingerinţele Federaţiei Ruse în viaţa politică a Statelor Unite pare a fi fenomen recent. În Europa de Est, însă, astfel de acţiuni sunt la ordinea zilei, cu precădere în republicile fostei Uniuni Sovietice care au guverne proeuropene, şi care doresc să-şi menţină securitatea şi suveranitatea.

În calitate de conducător al principalului partid de guvernare, înţeleg foarte bine influenţa nedorită a Rusiei. De asemenea, sunt conştient de faptul cât de important este ca Occidentul să sprijine securitatea şi libertatea naţiunilor care sunt cele mai expuse agresiunii militare şi informaţionale ruseşti.

Deşi au trecut aproape 25 de ani de la obţinerea independenţei de către Moldova, trupele ruseşti continuă să staţioneze pe teritoriul ţării noastre, în regiunea separatistă Transnistria. Moscova refuză în continuare să recunoască dreptul nostru de suveranitate asupra acestui teritoriu, si la fel ca şi în estul Ucrainei şi în Georgia, Moscova oferă asistenţă economică şi militară grupurilor separatiste, obiectivul principal al cărora este de a preveni fostele republici sovietice să se alinieze la Occident. Astfel de ”Conflicte îngheţate” reflectă o mentalitate din epoca Războiului Rece, atunci când lumea era divizată în sfere de influenţe, iar ţările mici nu au nicio autoritate.

Aceste aspecte nu mai pot fi ignorate. Acum este momentul când comunitatea internaţională să contracareze cu hotărâre şi fermitate sfidările Moscovei.

La fel ca şi în cazul altor foste republici sovietice, Republica Moldova este dependentă de sursele energetice livrate din Federaţia Rusă. În prezent, Moldova caută noi furnizori de energie şi, sperăm că până la sfârşitul anului viitor, vom fi branşaţi, prin intermediul României, la piaţa europeană a surselor de gaze naturale şi electricitate. Dar nu ne putem opri aici. Este necesar ca Uniunea Europeană să adopte o politică mai coerentă în domeniul energetic – care să neutralizeze tentativele ruseşti de a diviza şi conduce ţările mai mici, precum este ţara noastră.

Între anii 2011 şi 2014, grupurile de interese susţinute de către Federaţia Rusă au manipulat sistemul nostru bancar şi au spălat peste 20 miliarde de dolari SUA. Cercetările demarate în această privinţă, efectuate de către o companie independentă şi cu o bună reputaţie din Occident, sunt în curs de desfăşurare, însă grupurile care apără interesele ruseşti subminează eforturile îndreptate spre elucidarea cazurilor de fraudă. Începând cu sfârşitul anului 2016, Moldova a semnat un acord cu Fondul Monetar Internaţional privind fortificarea stabilităţii economice şi sporirea securităţii sectorului bancar al ţării noastre. De asemenea, prin adoptarea unor reguli fiscale mai transparente şi previzibile, Moldova speră să transmită un semnal clar investitorilor internaţionali că ţara noastră este o destinaţie sigură şi fiabilă pentru investiţii străine.

Doar un stat puternic şi cu o guvernare solidă poate rezista influenţei ruseşti. În ultimii doi ani, Republica Moldova s-a angajat să implementeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, stabilind un cadru politic, economic, cultural şi de securitate pentru relaţii bilaterale. Au fost implementate reforme pe termen scurt şi lung menite să consolideze ţara noastră şi instituţiile sale. În acelaşi timp, lucrăm asupra unui program care urmăreşte să simplifice şi să dereglementeze modul de funcţionare a guvernului şi de a consolida sectorul privat.

Partenerii noşti occidentali semnalează că au un nivel mai mare de încredere în Guvernul Republicii Moldova. În 2016, consiliul executiv al FMI a aprobat credite în valoare de 179 milioane de dolari pe parcursul a trei ani pentru a susţine reformele economice şi financiare ale Republicii Moldova. Îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Programului FMI pentru Moldova au avut ca şi rezultat anunţul de pe 20 decembrie făcut de FMI privind angajamentul de transfera următorul lot de fonduri. În noiembrie, guvernul nostru a semnat un memorandum de înţelegere pentru asistenţa macrofinanciară a UE în valoare de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Mai sunt multe lucruri ce trebuie făcute, dar progresul nu poate fi negat. Cabinetul nostru este format din nouă ministere în scădere de la 16 de vara trecută. Măsurile întreprinse în privinţa reducerii birocraţiei şi combaterii corupţiei aduc rezultate. În raportul Băncii Mondiale din 2018 privind mediul de afaceri, Moldova ocupă locul 44 din 190 în clasamentul general şi 23 în ceea ce priveşte întemeierea unei afaceri.

Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova susţin eforturile de integrare cu Occidentul. Totuşi, unii cetăţeni sunt nostalgici după timpurile de relativă stabilitate din perioada sovietică. Aceşti oameni sunt îngrijoraţi de transformările rapide din sfera politică şi economică de după obţinerea independenţei.

Propaganda rusă şi instabilitatea produsă de aceasta sunt principalele provocări cu care ne confruntăm, deoarece o bună parte din cetăţeni sunt expuşi influenţei exercitate de mass-media aservită Rusiei. Incitarea la ură a etnicilor şi promovarea climatului de neîncredere faţă de Occident sunt modalităţile Moscovei de a submina eforturile de implementare a reformelor democratice. Suntem determinaţi să oprim această propagandă, dar avem nevoie ca Occidentul să recunoască provocările cu care se confruntă Moldova şi să investească în mass-media independentă.

Din păcate, forţe politice puternice, inclusiv şi preşedintele nostru pro-rus, Igor Dodon, se declară solidar cu mesajul Moscovei. Iată de ce alegerile parlamentare din anul viitor vor fi extrem de importante, oferind autorităţilor din UE şi SUA şansa de a lua o poziţie faţă de ingerinţele ruseşti în procesul electoral din Moldova şi să oprească avansarea forţelor politice pro-ruseşti.

Moldova este un stat mândru multietnic, devotat implementării reformelor şi principiilor democratice. Însă, imixtiunea Rusiei subminează eforturile noastre. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri din Vest, pentru a ne menţine pe calea progresului. Nu vom reuşi de unii singuri să parcurgem această cale.

​Articolul original aici


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate