E timpul să protejăm copiii de patima jocurilor de noroc

28 Iunie 2016


Zilele trecute am primit rezultatele unui studiu, pe care l-am cerut profesioniştilor, în legătură cu modul în care funcţionează cazinourile, sălile pentru jocuri de noroc şi impactul pe care îl au asupra copiilor. Am cerut această analiză după un caz dramatic care ne-a fost semnalat la Edelweiss, legat de situaţia complicată prin care trece o familie după ce copilul lor de 15 ani a dat în patima jocurilor de noroc, a ajuns să împrumute bani, apoi să facă multe alte prostii pentru a-şi putea susţine acest viciu. Noi am ajutat această familie, însă am constatat că nu este vorba de un caz izolat, ci de un fenomen care ia amploare.

Sălile pentru jocuri de noroc au apărut ca ciupercile după ploaie în ultima perioadă, vedem cu toţii câte s-au deschis la parterul blocurilor şi în tot felul de alte locuri improprii pentru astfel de activităţi şi periculoase pentru adolescenţi. În plus, legea nu se respectă, iar aici vinovaţi sunt proprietarii, dar şi autorităţile care nu intervin pentru a verifica dacă în astfel de săli cu jocuri de noroc sunt admişi copiii, dacă se respectă limita de vârstă. Până vom avea sistemul de control reformat integral, noi trebuie să lucrăm şi la prevenirea unor astfel de fenomene foarte primejdioase pentru copii.

Nu am fost niciodată pasionat de jocuri de noroc, nu m-a prins acest viciu, dar îi înţeleg efectele negative şi mai ales înţeleg cât de periculoase sunt ele pentru un copil aflat în dezvoltare. Ca urmare, am decis ca pe lângă partea socială în care Edelweiss deja se implică, să le propun colegilor din Coaliţia de guvernare ca împreună să găsim formula pentru a reglementa drastic funcţionarea cazinourilor şi sălilor pentru jocuri de noroc, să venim cu modificări legislative care să nu mai permită amplasarea acestor săli în zone unde au acces minorii şi în general să creăm un cadru legislativ mult mai clar în domeniu, aşa acum este şi în alte ţări europene.

În şedinţa din această seară a Consiliului Coaliţiei de guvernare le-am prezentat colegilor situaţia privind acest subiect şi am convenit ca în perioada imediat următoare să venim cu un plan de acţiuni pentru eradicarea acestui fenomen nociv. Noi vom veni cu soluţia politică şi cu modificările legislative necesare, iar colegii de la Guvern urmează să vină cu un plan de acţiuni pe zona lor de competenţă, instituţională.

Am făcut publică această iniţiativă pentru că ştiu că întotdeauna când se încearcă reglementarea activităţii cazinourilor şi sălilor pentru jocuri de noroc apar imediat unele grupuri de interese care încep să facă presiuni pentru a-şi păstra anumite facilităţi, inclusiv pentru comiterea unor ilegalităţi. Vreau ca aceste grupuri să ştie că de această dată mă voi implica personal şi împreună cu colegii din Coaliţia de guvernare vom face ordine, deci să nu-şi cheltuie energia şi banii degeaba pentru a ocoli reglementările acestui domeniu.

Dezbaterile sunt binevenite, cei care activează în acest domeniu să vină cu propuneri constructive, reglementarea trebuie să se facă transparent, dar scopul final este să protejăm copiii şi să-i ferim de acest viciu la o vârstă la care încă nu pot decide singuri limitarea unor efecte negative asupra lor. Securitatea copiilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi şi sper că agenţii economici din domeniu vor fi de acord cu aceasta.


Gallery photo
Despre politică şi ceva mai mult Copyright © 2017 Toate drepturile rezervate